Blog

Over taxi's en Gogido

De prijsdifferentiatie is al gestart!

"KNV: stop aanbesteden contractvervoer, start prijsdifferentiatie” staat als kop boven een artikel op Taxipro. Hierin licht KNV-voorzitter Bertho Eckhardt de toekomstvisie van KNV Taxi toe. Ik kan het alleen maar met hem eens zijn. Alleen is zijn tijdpad wat mij betreft wat lang. Bij Gogido zijn we vanaf september iedere dag bezig om het aanbod inzichtelijk te maken voor de reiziger.

Paul Pietersen, 27-11-2015

In het aanbod op de Gogido-site zijn de prijsverschillen tussen taxibedrijven groot. We zijn bezig om de taxibedrijven hiervoor een verklaring te laten geven. Zo worden ze gebeld door onze web-redacteuren. Één van de vragen die ik de redacteuren vaak hoor stellen is: “Wat zijn de kernwaarden van uw bedrijf?” en "Wat onderscheid je van de concurrent?”. De antwoorden die ze krijgen zijn meestal hetzelfde: “Het wagenpark wordt goed onderhouden, de chauffeurs zijn correct en vriendelijk, onze service is uitstekend en we zijn altijd op tijd”. Als dit allemaal waar is en er is geen verschil, kies ik als klant ook voor de laagste prijs. Maar als we vragen “Wat is service volgens u?” of “Waarom moeten klanten specifiek voor uw bedrijf kiezen?”, dan blijft het meestal stil. Of komen er wat algemeenheden. Terwijl er juist veel manieren zijn om je als taxibedrijf te onderscheiden: een sms een kwartier voordat je arriveert, een flesje water, een krant of tablet in het voertuig of een bloemetje als je te laat was en ga zo maar door.

Natuurlijk moet de taxi op tijd zijn en is vriendelijkheid van de chauffeur van groot belang. Maar die extra’s kunnen juist het verschil maken. Als ik op Iens kijk waar ik wil eten, kijk ik ook waar het lekker is en vind ik de service van belang. Maar als ik in een review lees dat er gewerkt wordt met alleen maar verse producten, dat er een ruime wijnkeuze is of dat je gratis voor de deur kunt parkeren, dan kunnen die dingen voor mij net de doorslag geven. Dan kies ik voor dat restaurant ondanks dat ik een paar euro duurder uit ben. Bij de keuze voor een taxi werken deze principes ook. De een gaat puur op prijs waar een ander beslist op basis van de extra’s.

Ik heb al eerder gezegd dat opdrachtgevers met aanbestedingen innovatie in de taximarkt in de weg staan. Dat is ook de reden dat we met Gogido in de straatmarkt zijn begonnen; binnen bestekken is er geen ruimte om echt naar de klant te luisteren. Ik hoop van harte dat de visie van KNV navolging krijgt binnen de overheid. Want als de klant goed inzicht krijgt in het aanbod, dan hoeft de overheid niet voor de reiziger te beslissen met wie hij of zij rijdt.

Als laatste wil ik nog een ding kwijt aan Bertho. Haal de volgende keer geen enquêtes van 2008 meer aan in interviews. Als wilt weten wat de klant wil kom dan bij ons langs, wij meten het dagelijks.

Bekijk meer artikelen

Bekijk hoe voordelig een taxi voor jou is!

Zoek een taxi